Kültür Sanat Edebiyat Tarih Dergisi
Aksaray e-Şehir Ansiklopedisi
Aksaray Üniversitesi

Şeyh Hâmid-i Velî (öl. 815/1412), kaynakların ekserisine göre Kayseri’de doğmuştur. (Lamîi, 2016: 884; Mecdî, 1989: 74; Hoca Saadettin, 1979: 5/79; Lalîzâde (yz), 2456/128’a) Kaynakların ekserisi Somuncu Baba’nın doğum yeri olarak Kayseri’yi gösterse de farklı kayıtlar da mevcuttur. Kimi kaynaklar onun doğum yeri olarak Aksaray’ı verirken kimisi Hoy şehrine işaret etmektedir. Pir Ali Aksarâyî’nin müridlerinden Abdurrahman el Askerî (öl. 957/1550’den sonra) onun doğum yerine ilişkin Kayseri bilgisini paylaşmaz. Askerî, Mir’âtü’l-Işk isimli eserinde Somuncu Baba’nın Aksaray’da doğduğunu kaydetmiştir.
Şinasi Çoruh ise (Çoruh, ts.: 111) doğum yeri konusunda bahsi geçen isimlerden ve kaynaklardan farklı olarak doğum yerini İran’ın Güney Azerbaycan bölgesindeki Hoy şehri olarak göstermektedir.

Dr. Tamer Kayar
Türkiye, Asya ve Avrupa arasında gerek coğrafi yönden gerekse de kültürel yönden bir köprü gibi işlev görmektedir. Binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca bir geçit bölgesi olduğu için çok çeşitli uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Bu yönü ile Türkiye evcil hayvan genetik kaynakları yönünden de son derece zengin bir ülkedir. Birçok evcil hayvan türünü dar bir coğrafyada bulmak mümkündür. Sayıları onlarla ifade edilebilen koyun, at ve köpek ırklarının yanı sıra, birçok sığır, keçi, deve, manda, eşek, kedi, kümes hayvanı, arı, ipekböceği ve tavşan ırkı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İnsanoğluna en yakın hayvanlardan biri olan köpeklerin Türk kültüründe ayrı bir yeri vardır.

Doç.Dr. Muhittin Turan
Azîz Mahmûd Hüdâyî, 1541 yılında o dönemde Aksaray’a bağlı olan Şereflikoçhisar’da doğmuştur. Şiirlerinde kullandığı “Hüdâyî” lakabının kendisine Üftâde ismiyle bilinen Muhammed Muhyiddin (ö. 1580) tarafından verildiği bilgisi kaynaklarda geçmektedir. “Azîz” sıfatı kendi eserlerinde geçmemektedir. Bu sıfatı biyografi müelliflerinin kendisine verdiklerini düşünmek yerinde olacaktır. Vefatına kadar Üsküdar’da kaldığı için Üsküdarî Seyyid Mahmûd Efendi olarak da tanınır. Babası Mahmûd oğlu Fazlullâh’tır. Hüdâyî’nin on bir çocuğu dünyaya gelmiştir. Halvetiyye tarikatının bir kolu olan Celvetiyye tarikatını kurmuştur.